Med samfundets øgede digitalisering følger et behov for at kunne vælge at gå offline af og til. Især de unge, der er vokset op med internet, iPad og sociale medier som en hel naturlig del af deres hverdag, oplever ofte, at det kan være svært at trække stikket ud, og fordybe sig i mere analoge aktiviteter. De kender ikke til fotoalbum, glansbilledsamlinger og fodboldkort. De er vokset op med youtube-videoer, modeblogs og hurtige tests på nettet. Min Efterskolebog vil give de unge plads til fordybelse i sig selv og de mennesker, de har i deres umiddelbare nærhed. Og så vil den skabe plads til minder, som kan findes frem igen og igen gennem resten af livet.

”Min efterskolebog” er blevet til i et fællesskab om en god ide. Fra starten har det handlet om at lade eleverne gå analogt og finde et større ejerskab i alt det arbejde, der ikke nødvendigvis er målbart og fagligt. Vi har ladet os inspirere af de ting, vi i forvejen arbejder med på efterskolen. Med bogen vil vi give eleverne mulighed for at reflektere over selv de mindste oplevelser i løbet af den korte tid, vi har sammen på efterskolen. Vi har et tæt samarbejde med skolens uddannelsesvejledere, så elevernes arbejde frem mod et kvalificeret valg af ungdomsuddannelse styrkes. Og så har vi haft fokus på at skabe et pusterum, god plads til fordybelse og selvfølgelig en masse gode minder.

”Min efterskolebog” har ikke en egentlig kapitelinddeling eller enkelte afsnit, der skal komme i en bestemt rækkefølge. Sidetal er dog vigtige, så man hurtigt får et overblik over de sider der skal bruges i undervisnings- eller vejledningssammenhæng. Bogen skal give de unge mennesker lyst til at bladre lidt rundt og blive nysgerrige på, hvad der venter på næste side. Sproget er let og tilgængeligt uden at være hverken ungdomsagtigt eller belærende.

Overordnet set indeholder ”Min Efterskolebog følgende:

·       Sider af den mere personlige slags, hvor eleverne opfordres til at fordybe sig i sig selv

·       Opslag, der har til hensigt at hjælpe de unge med at se sig selv som en betydningsfuld del af det store
        fællesskab

·       Masser af muligheder for at gå helt ned i tempo, og se nærmere på at det der omgiver os i det nære. Der er

plads til fordybelse og ro

·       Konkret uddannelsesvejledning til brug i løbet af skoleåret.

·       Redskaber til at hjælpe relationer på vej - nogle sider kan kun udfyldes, hvis man springer ud i at tale med sine

klassekammerater, familiemedlemmer eller andre på efterskolen

·       Alt det man ellers bruger nettet til: Sjov og tidsfordriv

·       Og rigtig meget andet…